Yeme Bozuklukları

Yeme bozuklukları, kişinin yiyecek tüketimi ile ilgili normal olmayan davranışlar sergilemesidir.

 Kişide fizikken değişikliğe neden olan yeme bozuklukları, bedensel ağırlıklı gibi görünse de daha çok ruhsal kaynaklıdır.

 Yeme bozukluklarının ortaya çıkmasında belirli bir neden olmamakla birlikte; sosyal değişimler, kadınlık psikolojisi ve ergenlik değişimleri bu bozukluklara sebep olabilmektedir.

 Bu bozukluklar, kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazla görülmektedir.

 Peki, nedir bu yeme bozuklukları?

 

 Anoreksiya Nervoza

 Anoreksiya nervoza sahibi kişiler, anormal derecede zayıf olmalarına rağmen kendilerini kilolu olarak tanımlarlar. Bu yüzden çok az yemek yiyerek sürekli kilo kaybetmeye çalışırlar. Kilo almak ise en büyük korkuları arasındadır. Vücutları neredeyse iskelet görünümüne sahiptir.

 Blumiya Nervoza

 Blumiya nervoza sahibi kişiler, tıkınırcasına yemek yeme davranışı sergiledikten sonra bu besinleri vücuttan hızlı bir şekilde atmak ve kilo almamak amacıyla kendilerini kustururlar.

 Bu kişiler aynı zamanda çok fazla egzersiz yapma ve kendilerini aç bırakma gibi davranışlar da sergileyebilmektedir.

 Anoreksiya nervozanın aksine blumiya hastaları- eğer oldukça zayıflarsa- kilolu olduklarını düşünmezler. Kendi sahip oldukları fiziğin nasıl göründüğünün farkındadırlar.

 

 Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

 Tıkınırcasına yeme bozukluğu adından da anlaşılabileceği gibi, kişinin kendini kaybederek tek seferde kendine rahatsızlık verecek derecede, normalden daha fazla besin tüketmesi durumudur.

 Kişinin tıkınırcasına yemek yeme davranışı sergilemesi için aşırı bir açlık hissetmesine çoğu zaman gerek yoktur. Kişi açlık hissetmese bile çok fazla ve hızlı bir şekilde yemek yeme davranışı sergileyebilir.

 Suçluluk ve utanmaya yol açan bu davranış, kişileri tek başına yemek yemeye iter.

 Tıkınırcasına yeme bozukluğunun blumiya nervozadan farkı, kişinin egzersiz yapma veya kusma gibi bu aşırı yeme durumunu telafi edecek bir davranışta bulunmamasıdır.

 Bu üç yeme bozukluğunun farkını anlamak önemlidir. Eğer bir yeme bozukluğuna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız; fiziksel durumunuzu, yeme davranışlarınızı ve bunlara bağlı olarak da nasıl hissettiğinizi göz önünde bulundurarak kendiniz hakkında bir çıkarımda bulunabilirsiniz. Kendinizde herhangi bir yeme bozukluğu olduğunu farkına vardığınızda ise çıkarım yeterli olmayacaktır. Böyle durumlarda bir uzmana başvurarak tedavi sürecine başlamanızı öneririz.

 Duka Psikoloji ailesi olarak sizlere sağlıklı günler dileriz.

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

Latest Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.