TSSB, kişilerin travmatik yaşantıları sonucunda duygu durumlarında ve düşüncelerinde kendini gösteren psikolojik bir bozukluktur.
Travmatik yaşantılar ise kişi için aşırı tehlikeli ve korkunç olmakla birlikte alışılmışın dışında gerçekleşen olaylardır diyebiliriz. Doğal afetler, savaşlar, kazalar, yakınların vefatı, aile içi şiddet ve cinsel saldırılar bu olaylara örnek olarak verilebilir.
TSSB’de kişi yaşadığı travmatik anıları sık sık hatırlama eğilimindedir. Kafasında olayları yeniden yaşar. Kişiler her ne kadar bu olayları sürekli olarak hatırlama eğiliminde olsa da bir yandan da kendilerine yaşadıkları bu travmatik olayları hatırlatacak her türlü durumdan kaçarlar. Bu davranışa ise isminde de anlaşılabileceği gibi kaçınma adını veriyoruz. Yeniden yaşama ve kaçınma davranışları TSSB’de görülen en önemli belirtilerdendir. Bunlardan bir diğeri ise aşırı uyarılma durumudur. Aşırı uyarılma yaşayan kişi yaşadığı travmatik olay veya olayların etkisi altında olduğundan kendisini sürekli diken üstünde hisseder ve dışarıdan gelebilecek her türlü tehlikeye karşı tetiktedir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğunun diğer belirtileri:
- Uykusuzluk
- Yabancılaşma (Başkaları tarafından anlaşılmadığını düşünme)
- Kolaylıkla irkilme
- Yaşanılan travmatik olay veya olayları sürekli olarak hatırlama
- Herhangi bir olay karşısında çabucak sinirlenme
- Kabuslar
- Geleceğe dair plan ve düşüncelerin bulunmaması
Eğer siz de TSSB yaşıyor olmaktan endişe duyuyorsanız, yukarıda sıralanmış olan belirtileri yanı sıra öncesinde bahsettiğimiz üç ana belirtiyi göz önünde bulundurmayı unutmayınız. Yeniden yaşama, kaçınma ve aşırı uyarılma davranışlarınız sıklıkta ise bir uzmana başvurmanızı öneririz.
Duka Psikoloji ailesi olarak sizlere sağlıklı günler dileriz.
No responses yet