Panik Atak

Panik atak herhangi bir stres veya tehlike anında şiddetli fiziksel belirtilerle aniden ortaya çıkan ve hızla yükselen bir felaket hissidir. Ne zaman ve ne sıklıkla ortaya çıkacağını bilemediğimiz bu ataklar genellikle yarım saatten az sürer. Peki panik atak geçirdiğimizi nasıl anlarız?

Kişinin yaşadığı durumu panik atak olarak adlandırabilmesi için aşağıda verilen fiziksel semptomların en az dördünü göstermesi gerekmektedir.

  • Göğüs ağrısı
  • Sıcak basması
  • Tıkanma
  • Nefes darlığı
  • Mide bulantısı
  • Baş dönmesi
  • Titreme

Kişi panik atak sırasında oldukça korkutucu bir an yaşar. Bazen kalp krizi geçirdiğini hatta öleceğini düşünebilir. Bu korku anının kişide yarattığı olumsuz hissiyat, panik atağın tekrar tekrar yaşanabileceğine dair bir beklenti anksiyetesi yaratır. Bu duruma ise Panik Bozukluk adı verilir. Panik atak ile panik bozukluk birbirileri ile çok fazla karıştırılır fakat aynı şeyler değildir. Panik atak bir belirti iken panik bozukluk bir tanıdır.

Yukarıda verilen semptomların en az dördünü gösteriyorsanız bir panik atak yaşıyor olabilirsiniz. Bu noktada ne sıklıkla panik atak yaşadığınız önemlidir. İnsanların hayatları boyunca hiç panik atak yaşamaması normal olduğu gibi bir veya iki kez atak geçirmeleri de oldukça normaldir. Bunun yanı sıra atlattığınız bir panik atak sonucu sürekli olarak atak yaşayabileceğinizden kaygı duyuyorsanız ise panik bozukluk yaşıyor olabilirsiniz.

Sürekli yaşanan panik ataklar ve sürekli olarak panik atak yaşayacağınıza dair duyduğunuz kaygıya bağlı olarak bir panik bozukluk yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmanızı öneririz.

Duka Psikoloji ailesi olarak sizlere sağlıklı günler dileriz.

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

Latest Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.