Obsesif Kompulsif Bozukluk

OKB, kişinin bazı konu ve durumlarla ilgili evham yapması ve sürekli endişe duyması sonucu oluşabilecek takıntılı düşünce (obsesyon) ve davranışlardır (kompulsiyon). Ruh halimize de bağlı olabilecek bu duygu ve düşünceler bazı zamanlarda normal karşılanabilir fakat kişi bu duyguları günlük hayatını etkileyecek bir düzeyde yaşıyorsa, akla ilk olarak OKB gelmelidir.

OKB, adını nereden alır? Obsesyon be kompulsiyon nedir?

Obsesyon, istek dışı olarak kişinin zihninde sürekli tekrar eden, kişide yoğun sıkıntı ve huzursuzluğa sebebiyet veren takıntılı düşünce ve dürtülerdir.

Kompulsiyen ise; kişilerin obsesyonlarının neden olduğu sıkıntı ve huzursuzluk verici düşüncelerden kurtulmak amacıyla gösterdikleri tekrar eden davranışlarıdır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri:

  • Takıntılı davranış ve düşünceler
  • Sevilen kişinin başına kötü bir olay gelebileceğine dair inanç
  • Canlı ve cansız varlılara zarar vermekten korkma

OKB çeşitli başlıklara ayrıldığı için her OKB türünde kişilerin gösterdikleri semptomlar farklılık gösterebilmektedir. Yukarıda bahsedilen belirtiler OKB’li kişilerin sergileyebileceği genel belirtilerdir.

OKB’nin çeşitleri nelerdir ?

Temizlik ile ilgili Obsesyon ve Kompulsiyonlar

Kişi, bedeninin ve kıyafetlerinin kirlenebileceği ve dış etkenlerden dolayı bünyesinin mikrop barındırabileceği düşüncelerine katlanamaz. Buna bağlı olarak ise bu düşüncelerini hafifletmek veya gidermek amacıyla bir temizlik kompulsiyonu geliştirir.

Korku Obsesyonu ve Kontrol Kompulsiyonu

 Kişi, elektrikli aletleri prizde unutabileceğinden, ocak ve kapı gibi açık kalması muhtemel olan nesneleri kapamayı unutabileceğinde şüphe duyar. Buna bağlı olarak da kontrol kompulsiyonu geliştirir ve bu nesneleri sürekli olarak kontrol etme ihtiyacı içerisine girer.

Cinsel İçerikli Obsesyonlar

Cinsel içerikli obsesyona sahip bireyler, toplumsal düşünce yapısına uygun olmayan ve kendisine yakıştıramadığı düşünceler sonucu yine uygun olmayan kişilerle kendisini sürekli olarak bir cinsel ilişki içerisinde hayal eder ve bu düşüncelere ne kadar istese de engel olamaz. Zaman zaman hayalini kurduğu kişilere zarar verebileceğinden de endişe duyabilmektedir.

Dini İçerikli Obsesyonlar

Genellikle dini inancı kuvvetli olan kişilerde görülmektedir. Bu kişiler sürekli olarak kendi dini inançlarına ters düşen düşünceler üretmeye meyillidirler. İnançları yüksek olan bu kişiler, düşüncelerinin yaptırımlarından korktuklarından kendi içlerinde yoğun bir sıkıntı yaşarlar.

Simetri/Düzen OKB’si

 Kişi, herhangi bir nesnenin simetrik olmayışından veya düzensiz duruşundan aşırı derecede rahatsızlık duyar ve bu nesneleri istediği hale getirerek kendisini rahatlatmaya çalışır. Her yerde ve her durumda bu düzeni sağlayamayacağının da farkında olan kişi, böyle durumlarda huzursuzluk hissine kapılır.

Günümüzde yapılan araştırmalara göre OKB, her 100 kişiden 2 veya 3’ünün sergilediği bir bozukluktur.

OKB’nin biyolojik, genetik ve çevresel olmak üzere pek çok nedeni olabilmektedir. Bu nedenlerin farkında olarak bir tedavi süreci başlatmak üzere bir uzmana başvurmak önemlidir.

Siz de OKB sahibi olduğunuzu düşünüyorsanız, öncelikle davranış ve düşüncelerinizin ne konuda ve ne sıklıkta olduğuna ve bu durumun günlük hayatınızı ne kadar etkilediğine dikkat etmenizi öneririz. Her takıntılı düşüncenin OKB kaynaklı olmadığının da farkında olmalıyız fakat sıklıkla yaşadığınız ve sizi oldukça meşgul eden düşünce ve davranışlara sahipseniz OKB’nin tedavisi mevcut bir bozukluk olduğunu hatırlatarak endişeye kapılmadan bir uzmana başvurmanızı öneririz.

Duka Psikoloji ailesi olarak sizlere sağlıklı günler dileriz.

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

Latest Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.