Anksiyete – Kaygı Bozukluğu

Anksiyete, diğer bir adıyla kaygı bozukluğu, kişinin sürekli olarak bir durum veya konu hakkında aşırı derecede endişe duyması durumudur. Kaygı bozukluklarının bir diğer ayırt edici özelliği ise zaman zaman değil sürekli olarak her gün yaşanmasıdır. Bunun belirtilmesi tanı konulması açısından oldukça önemlidir çünkü süreklilik göstermeyen endişe çoğu zaman bir anksiyete sebebi değil gerçek bir endişe duyma durumudur. Bazı konu ve durumlarda ise süreklilik göstermediği sürece zaman zaman endişe duymamız oldukça normaldir.

Anksiyetenin kendini gösterebileceği birçok türü mevcuttur. Bunlardan en yaygın olanı adından da anlaşılabileceği üzere Yaygın Kaygı Bozukluğudur (YKB). Anksiyetenin bir türü olan YKB’nin ayırt edici özelliklerden bahsetmeden önce gelin bu kaygı bozukluğunun belirtilerini inceleyelim:

  • Kontrol edilmesi zor endişeler (Bu endişeler genellikle belirli bir nedene bağlı olmamakla birlikte aile, sağlık, para, okul, iş gibi pek çok farklı konu ile ilgili olabilir.)
  • Kas gerilmesi
  • Huzursuzluk hissi
  • Çabuk yorulma ve sinirlenme
  • Dikkat ve uyku problemleri

Anksiyete genel olarak burada belirtilen semptomlardan daha fazlasına -kalp atışlarında hızlanma, nefes darlığı, ellerde titreme, terleme, mide problemleri- sahiptir aslında fakat burada bahsedilen belirtiler kaygı bozukluklarında en sık karşılaştığımız belirtilerdir. Yani aslında YKB’nin genel belirtileridir. Peki nedir bu YKB? Anksiyeteden farkı nedir?

Öncellikle YKB anksiyeteden farklı değildir, anksiyetenin bir türüdür. YKB’de farklı olan sadece semptomların daha hafif bir düzeyde ortaya çıkmasıdır. Örneğin, eğer kişi herhangi bir kaygı bozukluğu problemi yaşıyorsa endişesini genellikle kontrol edemeyeceğinden bahsederiz. Burada genellikle dememizin sebebi ise bazı YKB yaşayan bazı kişilerin herhangi bir acil durumda endişelerini bir kenara bırakabiliyor olmasından kaynaklanır. Bunun yanı sıra, kaygı bozukluğu yaşayan bireylerin endişelerinin genellikle yersiz ve açıklanamaz olduğunu belirtmiştik. YKB’de ise kişi, diğer anksiyete sahibi kişilere kıyasla endişe duyduğu konu veya durumu çoğunlukla bilir ve bu yüzden endişesini açıklayabilir durumdadır fakat yine de endişe duymaktan kendini alıkoyamaz. O yüzden bu örneklere dayanarak YKB için anksiyetenin daha hafif ve kronik hali diyebiliriz.

Kaygı bozukluklarını ele aldığımız bu bölümde, eğer anksiyete sahibi olduğunuzdan şüpheleniyorsanız öncellikle bu belirtileri hangi sıklık ve düzeyde yaşadığınızı göz önünde bulundurmalısınız. Bazı endişe veya kaygılarınızın normal olabileceğini unutmamakla birlikte tedbiri de elden bırakmamanızı öneririz. Eğer endişelerinizin yoğun ve sürekli olduğunu düşünüyorsanız ise Duka Psikoloji olarak mutlaka bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederiz. Sağlıkla kalın.

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

Latest Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.